Και όμως, όλοι εμείς που έχουμε χρήματα στις τράπεζες ανεξαρτήτως ποσού, στην ουσία παραχωρούμε κεφάλαιο αντί ευτελούς τιμήματος ήτοι 1 – 2% επιτόκιο. Την ίδια ώρα που το κράτος και κατ’ επέκταση οι τράπεζες δανείζονται από το εξωτερικό με επιτόκια 6-7%!
Για να μην αναφέρουμε την “ευγένεια” των Ελληνικών τραπεζών όπως και τα “ελκυστικά τους επιτόκια” που ξεπερνούν ακόμα και το 20% όταν πρόκειται να δανείσουν τον Έλληνα πολίτη. Αναλογιστείτε και την “άτοκη” βοήθεια των 28 Δις που έλαβαν οι τράπεζες πάλι από το Ελληνικό κράτος = Έλληνας πολίτης, τα αποθεματικά των ταμείων που διαχειρίζονται κλπ κλπ.
Όποιος τα σκέφτεται αυτά, λογικό είναι να καταλήγει σε νοσηρές σκέψεις όπως αυτή του Rick που παραθέτουμε χωρίς να την υιοθετούμε. Το κάνουμε απλώς επειδή δεν λογοκρίνουμε ούτε τα σχόλια ούτε τα άρθρα φίλων και συνεργατών αρκεί να μην είναι υβριστικά.
Γράφει ο Rick Proser
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη κοινωνικές διεργασίες αντίδρασης προς τις πρόσφατες κρατικές αποφάσεις. Απεργίες, πορείες και κινητοποιήσεις σε όλο το φάσμα – από το διαδίκτυο μέχρι τις σχολικές αίθουσες – ασκούν μια σαφή πίεση, που ίσως όμως αποβεί μή αρκετή. Οι απεργίες είναι αδύνατον να συνεχιστούν επ’άπειρον, ενώ οι μηχανισμοί καταστολής βρίσκονται σε ετοιμότητα. Καθώς λοιπόν οι δύσκολοι καιροί απαιτούν ασυνήθιστα μέτρα, υπάρχει μια ειρηνική και ριζοσπαστική μορφή δράσης που μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική για τον κοινό μας σκοπό. Επεξηγώ αμέσως:
Είναι γνωστό ότι ο βασικός πυλώνας του οικονομικού συστήματος των περισσότερων αναπτυγμένων χωρών είναι τα τραπεζικά ιδρύματα. Τόσο ζωτικές θεωρούνται οι τράπεζες που πριν ένα χρόνο η Ελληνική κυβέρνηση τις τροφοδότησε προληπτικά και συνοπτικά με 28 δισ. ευρώ. Ομοίως έπραξαν και άλλες χώρες.
Επίσης είναι κοινό μυστικό ότι το πολιτικό και το τραπεζικό σύστημα έχουν αμοιβαία συμφέροντα. Δε πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πρώην τραπεζικά στελέχη καταλαμβάνουν κρίσιμες πολιτικές θέσεις και αντιστρόφως. H αποσταθεροποίηση μιας τράπεζας – με ότι αυτό σημαίνει – είναι φόβος και τρόμος για τους διεθύνοντες. Άλλωστε η χρεοκωπία της Lehman Brothers ήταν αυτή που πυροδότησε την πολύκροτη παγκόσμια οικονομική κρίση.
Αυτό που είναι κρυπτό από τον πολύ κόσμο είναι ότι όλες οι μοντέρνες τράπεζες δουλεύουν με το λεγόμενο κλασματικό αποθεματικό σύστημα, που σημαίνει πως το ρευστό που διαθέτει η τράπεζα ανά πάσα στιγμή δεν είναι παρά ένα κλάσμα (τυπικά το 1/10) του συνολικού ποσού που οφείλει να πληρώσει στους καταθέτες, αν εκείνοι το ζητήσουν. Με απλούς όρους, αν σε μία μέρα όλοι οι καταθέτες για κάποιο λόγο αποφασίσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους (φαινόμενο γνωστό και ως τραπεζική τρεχάλα), η τράπεζα θα μπορεί να ξοφλήσει μόνο έναν στους δέκα. Τα υπόλοιπα 9/10 φαινομενικού ελλείμματος έχουν δοθεί από την τράπεζα σε δάνεια και άλλα οικονομικά προϊόντα με σκοπό το κέρδος. Αν αυτό φαίνεται περίεργο σκεφτείτε ότι σε περίπτωση που η τράπεζα υποχρεούταν να διαθέτει σε ρευστό τα χρήματα όλων των καταθετών ανά πάσα στιγμή, τότε πολύ απλά δε θα μπορούσε να δανείζει. Άρα η αρχή που κρύβεται πίσω από την εν λόγω πατέντα είναι η εξής: όσο πιο πολλά δάνεια τόσο περισσότερο κέρδος. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το κλασματικό αποθεματικό είναι το νέκταρ του τραπεζικού συστήματος, ταυτόχρονα όμως είναι και η αχίλλειος πτέρνα του.
Ας δούμε ένα απτό παράδειγμα. Η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος έχει συνολικά περιουσιακά στοιχεία περίπου 100 δις. Σύμφωνα με τα παραπάνω, στα ταμεία της διαθέτει μόνο το 1/10 των 100 δις, δηλαδή περίπου 10 δις. Έστω ότι 1 εκ. Έλληνες έχουν τις καταθέσεις τους στην Εθνική. Αυτό αναλογεί – κατά μέσο όρο- σε 1000 ευρώ ανά άτομο. Αν λοιπόν 1 εκ. Έλληνες αποσύρουν τα 1000 ευρώ τους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η τράπεζα θα καταρρεύσει!
Προφανώς έχετε έχει ήδη καταλάβει που πάει το πράγμα. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη άσκηση μαζικής λαϊκής οικονομικής τρομοκρατίας, την ίδια που εφαρμόζουν οι διαχειριστές εδώ και χρόνια. Το ευχάριστο για μας είναι ότι ο στόχος είναι εφικτός, αρκεί να υπάρξει η αντίστοιχη κινητοποίηση και κατανόηση από όσους περισσότερους γίνεται. Μάλιστα μπορεί να υποτεθεί ότι η μέθοδος θα αποδώσει καρπούς πριν φτάσουμε σε έσχατες καταστάσεις, διότι η αλήθεια είναι πως η πραγμάτωση ενός τέτοιου περιβάλλοντος ίσως έχει αβέβαιες συνέπειες. Κανείς δε μπορεί να τις προβλέψει, όπως κανείς δε μπόρεσε να προβλέψει το Ελληνικό έλλειμμα αλλά και την ίδια την κρίση. Ομολογουμένως τα οικονομικά είναι περίεργη “επιστήμη”. Από την άλλη εδώ που φτάσαμε δεν έχουμε κάτι άλλο να χάσουμε. Το μόνο που μένει είναι να πειραματιστούμε με όσα νόμιμα όπλα διαθέτουμε.
Εν κατακλείδει, καλούμε όλους τους πολίτες που
- Αισθάνονται αδικημένοι από τα μέτρα.
- Έχουν υποστεί οικονομική κακομεταχείρηση από τράπεζες.
- Θεωρούν ότι δε πρέπει να πληρώσουν μια κρίση για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι.
- Είναι εξοργισμένοι με τους Έλληνες πολιτικούς.
να
- Αποσύρουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν από τους καταθετικούς λογαρισμούς τους (αφήνοντας ένα συμβολικό ποσό ώστε να μη κλείσουν) και από το χρηματιστήριο.
- Σταματήσουν να δανείζονται από τράπεζες.
- Διαδώσουν αυτό το μήνυμα παντού: σε γνωστούς, σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και στο πιο κρίσιμο μέσο απ’όλα, το διαδίκτυο.
- Συνεχίσουν τις απαραίτητες συμβατικές κινητοποιήσεις.
Ποιός ξέρει, ίσως από τη μικρή αλλά πάντα ανυπάκοη Ελλάδα να ξεκινήσει ένα κίνημα που παρόμοιό του δε ξαναείδε η ανθρωπότητα.
Με αγανάκτιση και ορμή,
Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
Πηγή : www.olympia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου