Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Killing no murder ή ο μονομερής αποπληθωρισμός της οικονομίας

Killing no murder ή ο μονομερής αποπληθωρισμός της οικονομίας
Cartoon of the riots by Isaac Robert Cruikshan...Image via Wikipedia
Υπάρχει πολύς κόσμος που ακόμη σκέφτεται ηθικιστικά, χωρίς καμία επιστημονική συνέπεια και τεκμηρίωση. Μόνο που αυτή την φορά τις ατεκμηρίωτες απόψεις τις έχουν οι νεοφιλελεύθεροι οι οποίοι έως τώρα είχαν κάνει σημαία τους τον λογικισμό στην πιο χυδαία μορφή του. Τώρα βρίσκονται στο απόλυτο κενό!

Και πράγματι, το σχέδιο της κυβέρνησης δεν βγαίνει. Με την ανάπτυξη να φλερτάρει σύντομα με το -7% και την οικονομία-κοινωνία σε απόγνωση είναι σαφές ότι το υπάρχον σχέδιο δεν μας βοηθάει. Και δεν βοηθάει όχι επειδή δεν πέρασαν τα νέα μέτρα και οι αντιδράσεις ήταν πολλές αλλά αντίθετα επειδή τα νέα σκληρά μέτρα πέρασαν με ευκολία και οι αντιδράσεις ήταν πολύ μικρές. Το αποτέλεσμα όμως ήταν η αποτυχία.

Και αυτό οφείλεται στο ότι έγινε προσπάθεια να γίνει τεχνητός και μονομερής αποπληθωρισμός στην οικονομία. Να προσομοιάσουν δηλαδή μια υποτίμηση του νομίσματος όχι με νομισματικό τρόπο αλλά μονομερώς με μειώσεις μισθών (εννοώ κυρίως του ιδιωτικού τομέα). Αυτοί που σκέφτηκαν κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι εντελώς καθυστερημένοι.


Αντίθετα, θα έπρεπε να ξεκινήσουν ανάποδα, να δοθούν κίνητρα για να αποκλιμακωθούν βάναυσα οι τιμές των ακινήτων, της γης, ενοικίων κτλ και κάθε είδους τιμών. Κάτι που θα παρέσυρε καθοδικά και όλες τις άλλες αξίες με στόχο στο τέλος να μειώσουν σταδιακά και τους μισθούς. Εφόσον π.χ. το 90% της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι μικρή μαριδούλα είναι εύλογο το ότι αν πέσουν οι τιμές των ενοικίων στο μισό ο κόσμος θα μπορεί να αντέξει και μια πτώση του τζίρου επίσης στο μισό.

Αυτό θα γινόταν και με μια υποτίμηση με κοινωνικά πιο δίκαιο τρόπο.Η ελεύθερη οικονομία έχει και μερικά καλά για τους φτωχούς, όταν π.χ. βρίσκει νέο χαμηλότερο σημείο ισορροπίας και δίνει στους "απέξω" μια νέα ευκαιρία. Όοοοχι όμως! Δεν ήταν δυνατόν κάποιοι να χάσουν τις προνομιάρες τους!

Αυτό που ζούμε δεν έχει προηγούμενο στην οικονομική ιστορία. Κρατάνε κάποιοι τη νομισματική τους ισχύ και η οικονομία κατακεραυνώνεται!

Οι άνθρωποι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο! Δεν μπορώ να καταλάβω - το ρωτάω με κάθε ειλικρίνεια- πόσα κιλά μαλάκες είναι; Γιατί ή μαλάκες είναι ή απατεώνες.

Όλα αυτά τα κάνουν βέβαια για δύο λόγους: 1) Να προστατεύσουν τις καταθέσεις και 2) Να προστατεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών που διαμορφώνουν την ήδη υποτιμημένη αξία τους.

Δεν μπορώ να καταλάβω ρε γαμώτο αλσχάιμερ έπαθαν όλοι πρόωρα; Ξέχασαν τα βασικά οικονομικά που ήξεραν; Είναι καθυστερημένοι;

Αυτά είναι οικονομικά 1ης μεταπτυχιακού το πολύ....

Προσέξτε, μην με μπερδεύετε με άλλους, εγώ αυτή την στιγμή δεν κάνω αντιπολίτευση αρχών (αν και το κάνω άλλες φορές) λέγοντας μην μειώνετε τους μισθούς των ΔΕΚΟ. Αντίθετα, σε αυτή την ανάρτηση λέω ότι αν θέλετε να μειώσετε τους μισθούς κάνετε και το ελάχιστα λογικό πράγμα να οδηγήσετε και την υπόλοιπη οικονομία σε αποπληθωρισμό. Με τους εργαζόμενους μόνο δεν γίνεται τίποτα, ίσα ίσα τους βασανίζετε άσκοπα και καθυστερείτε την έξοδο της χώρας από την ύφεση.

Αυτά παθαίνει ένας πρωθυπουργός όταν δεν έχει ιδέα από οικονομικά, αυτά παθαίνει μια κυβέρνηση που είναι πολύ πιο νεοφιλελεύθερη από τον ίδιο τον νεοφιλελευθερισμό και υπό καθεστώς πανικού και τρομοκρατίας.

Η λειτουργία της αγοράς εδώ που φτάσαμε θα ήταν βάλσαμο! Εδώ όμως δεν λειτουργεί ούτε καν η αγορά να τσακίσει και να καταπιεί ορισμένα πρώην πρωτοπαλίκαρά της!

Με ρωτούσε σήμερα ένας φίλος μου πώς είναι δυνατόν με τόσους νομπελίστες συμβούλους να μην βλέπουν και να μην ξέρουν αυτά που πρέπει να γίνουν.

Μα ξέρετε τώρα τελευταία τι τους λένε οι σύμβουλοι; ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ!!!

Ο Παπανδρέου όμως και ο οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός που έχει γαλουχηθεί στο παρακμιακό κλίμα των τελευταίων 40 ετών, δεν είναι διατεθειμένος να παραμείνει στην εξουσία μόνο και μόνο για να διαχειριστεί την χρεοκοπία και την έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ (άσε που και αυτή άτυπα διαλύεται).

Κάποιος όμως πρέπει να αποφασίσει την "Απόβαση στη Νορμανδία" αλλιώς η κατάσταση θα συνεχίσει να χρονίζει χωρίς λύσεις. Επειδή όμως κανείς δεν έχει τα αρχίδια να πει την αλήθεια με το όνομά της οδηγούμαστε σε μια εικονική πραγματικότητα του ψέματος.

Και επειδή αυτό το βλέπουν στην κυβέρνηση, και μάλλον κάποιοι ελάχιστοι σοβαροί σύμβουλοι τους το εισηγούνται κιόλας, αν στην επόμενη συνάντηση των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών δεν βρεθούν ριζικές λύσεις μάλλον ο ΓΑΠ θα πάει σε εκλογές για να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Έτσι στο τέλος θα βγάλουν και μάγκα τον Καραμανλή, τον πιο άχρηστο πρωθυπουργό των τελευταίων 250 ετών, τον πρωθυπουργό της χρεοκοπίας και των σκανδάλων που το έβαλε σαν κότα στα πόδια. Μάγκα θα τον κάνουν στο τέλος!

Ακόμη όμως και τότε εγώ θα φωνάζω γι' αυτό το αισχρό πράγμα που κάποια άθλια υποκείμενα τόλμησαν να σκεφτούνε, ότι είναι δηλαδή δυνατόν να γίνει μονομερής αποπληθωρισμός της οικονομίας με θυσίες ΜΟΝΟ εργαζομένων. Μια σκέψη αδίστακτης αθλιότητας και πανικού που δείχνει και πόσο πολύ σέβονται τους εργαζόμενους τους οποίους τους έχουν γραμμένους στα παλιά τους τα παπούτσια....

Αν υπήρχε ένας σε αυτή την χώρα με αξιοπρέπεια θα έπρεπε αυτή την στιγμή να έχουν ΗΔΗ χρεοκοπήσει 2 με 3 τράπεζες, η χώρα να έχει κηρύξει καραμπινάτη χρεοκοπία, να έχει διαπραγματευτεί τι θα πληρώσει και τι όχι, να έχει βγει από το ευρώ και ήδη η οικονομία να είχε μπει σε ραγδαία αναπτυξιακή τροχιά έχοντας κάνει και διαρθρωτικές αλλαγές, δεν λέω όχι.


Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο λόγω ορισμένων υβριστικών - σκληρών εκφράσεων, δεν ενδείκνυται για αναδημοσιεύσεις.

ΠΗΓΗ : http://greekrider.blogspot.com

(σ.w_e:Έτσι λες??)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου