Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Σε εξαθλιωμένη αγορά...

Εάν αποφασίσουν τα πέντε-έξι μεγάλα χαρτοφυλάκια να οδηγήσουν την αγορά προς τη μία ή τηνάλλη κατεύθυνση μπορούν να το κάνουν με λίγα κομμάτια, τόνισε ο υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Βορείου Ελλάδος ΑΧΕΠΕΥ Γιώργος Σερεμέτας, μιλώντας στην fmvoice.gr.

Σε αυτή την κατέυθυνση βοηθά το γεγονός ότι η αγορά μας είναι εξαθλιωμένη και μονοπωλιακή, ωστόσο οι ξένοι δεν μειώνουν τις θέσεις τους, διότι θεωρούν ότι για τα συμφέροντά τους η εγχώρια αγορά είναι καλή.

Σκληρή κριτική άσκησε το στέλεχος της χρηματιστηριακής σε όσους διαχειρίζονται τις υποθέσεις των δημόσιων οικονομικών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι όλοι αυτοί πληρώνονται με υψηλούς μισθούς για να είναι 10 βήματα μπροστά από όλους τους άλλους και στις δύσκολες καταστάσεις να δίνουν αποτελεσματικές λύσεις.

Αφορμή για την κριτική αυτή, στάθηκε η υπόθεση με τον διευθυντή ο οποίος στη δευτερογενή αγορά κι επί τέσσερις μήνες το Τ+3 το μετέτρεψε σε Τ+10 που αντιστοιχεί σε αμύθητα ποσά για τους ελάχιστους οίκους, που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη αγορά.

«Εάν επιτρέψουμε εμείς, οι χρηματιστηριακές το Τ+3 να γίνει Τ+4 θα μας ρίξουν μεγάλο πρόστιμο», σημείωσε ο κ. Σερεμέτας και επέκρινε όσοι είχαν την ευθύνη, αλλά και την εποπτεία αυτής της αγοράς, ενώ μόνο με τη μετάθεση του υπευθύνου σε άλλη υπηρεσία δεν μπορεί να αποδωθεί δικαιοσύνη.

Η καλύτερη απόφαση στην παρούσα συγκυρία, σύμφωνα με το στέλεχος της Βορείου Ελλάδος ΑΧΕΠΕΥ, είναι να μετατραπεί το Τ+3 σε τουλάχιστον Τ+5, για να ενισχυθεί η ρευστότητα σε μία αγορά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Επίσης, προτείνει αφορολόγητο όριο στις ετήσιες αποδόσεις για χαρτοφυλακία έως 15.000 ευρώ, και στη συνέχεια ο φόρος να υπολογίζεται με κλίμακα, ούτως ώστε να μην πληρώνουν το ίδιο ένας μικρομέτοχος κι ένας επενδυτής με μεγάλο χαρτοφυλάκιο.

Για την Εθνική, υπογράμμισε ότι εάν σπάσει τα επίπεδα των 12,70 ευρώ τότε θα σημειώσει μεγάλη πτώση, ενώ για την Alapis τόνισε πως δυστυχώς πολλοί μικροεπενδυτές πούλησαν στο χαμηλό της ημέρας, ενώ ο όγκος δείχνει ότι ο βασικός μέτοχος «σκούπιζε» την προσφορά.

Επεσήμανε επίσης ότι δεν είναι τυχαίο πως η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, καθώς οι ξένοι είναι διορατικοί και αποτελεσματικοί στις κινήσεις τους, ενώ καταγράφεται έλλεμμα σε ανάλογου βεληνεκούς πολιτικούς.

Τόνισε επίσης ότι στις δύσκολες στιγμές αυτό το έλλειμμα,σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, γίνεται καόμη πιο αισθητό, ενώ σημείωσε ότι σε συνθήκες κρίσης γίνονται οι εξαγορές, καθώς οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Για τις ξένες αγορές, ο κ. Σερεμέτας τόνισε ότι με την κίνησή τους «έκαψαν» τους κερδοσκόπους, ενώ στις δύσκολες στιγμές οι αρχές έδωσαν ρευστότητα και στήριξαν τα χρηματιστήριά τους.

Οι αποτιμήσεις ακόμη και των μεγαλύτερων εισηγμένων δείχνουν ότι η αγορά μας είναι υπερπουλημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου